Nagels lakken of laten ademen? Dit zegt de Traditionele Chinese Geneeskunde

by Evelyn van Hasselt 01.04.2017

Twee maanden geleden besloot ik mijn nagels een adempauze te gunnen. En – guess what – ze zien er gezonder uit dan ooit. Dat geeft te denken… Hoe zwaar hebben onze nagels het eigenlijk onder dat laagje (gel)lak? 

Nagels lakken? Dit zegt de Chinese Geneeskunde

Gezonde nagels zijn sterk, flexibel, glanzend en lichtroze. En dat is precies hoe mijn nagels er nu uitzien. Een paar maanden geleden was dat wel anders. Mijn nagels waren broos en ik had constant last van scheurtjes. Nu geloof ik dat er allerlei factoren zijn die bijdragen aan de conditie van je nagels. Als je goed zorgt voor de binnenkant, dan zie je dat aan de buitenkant. En dus ook aan je nagels! Maar er zijn ook externe factoren die een rol spelen. Zoals het gebruik van nagellak.

Traditionele Chinese Geneeskunde

Bezien vanuit de Traditional Chinese Medicine (TCM) zouden je nagels moeten kunnen ademen, net als je huid. Je nagels voortdurend bedekken met een laagje (gel)lak is daarom geen aanrader. Beter is het om het dragen van nagellak te beperken tot speciale gelegenheden. En daar is volgens TCM nóg een goede reden voor: ‘gewone’ nagellak bevat namelijk allerlei chemische stoffen die via je nagels je lichaam binnendringen. Eén van die stoffen is trifenylfosfaat, ook wel bekend als TPHP. Deze chemische stof zorgt er voor dat plastic hard wordt, maar nog wel flexibel blijft. Die eigenschap maakt het tot een ideaal ingrediënt voor nagellak. Volgens een studie van de Duke University en de Environmental Working Group (EWG) komt TPHP in bijna de helft van de nagellakken in hun database voor. Wat daar best een beetje griezelig aan is, is dat deze stof via je nagels binnen 10 uur tijd je lichaam binnendringt en je hormoonhuishouding kan verstoren. Kleurloze nagellak bleek overigens nog meer TPHP te bevatten dan lak met een kleurtje.

Nooit meer iets missen van Holistik? Like dan onze Facebook pagina

700 soorten nagellak

Ai, dat klinkt niet best. Toch hoef je heus niet meteen je hele nagellak stash weg te kieperen. Het klinkt misschien gek, maar een gezond lichaam kan een bepaalde hoeveelheid chemische stoffen prima verwerken en afvoeren. Met je nagels zo nu en dan een adempauze geven kom je al een heel eind. Wat je óók zou kunnen doen, is wat vaker lakken met toxic free nailpolish. Maar welke zijn dat dan? De Environmental Working Group (EWG) heeft een database opgezet met daarin beoordelingen van maar liefst 64.000 cosmetische producten op basis van de mate van veiligheid van de gebruikte ingrediënten. In deze database vind je een overzicht van bijna 700 soorten nagellak. De nagellak is ingedeeld in 3 verschillende categorieën. Nagellak in de eerste categorie (groen) bevat de minste giftige stoffen. Veel merken zoals Poofy en Piggy Paint zijn niet in Nederland verkrijgbaar. Maar er blijven genoeg leuke merken over met een groene score. Wat denk je van SpaRitual, Aquarella en Deborah Lippmann? Nu nog een remover die je hormonen met rust laat en klaar ben je!

Nooit meer iets missen van Holistik? Like dan onze Facebook pagina

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen!
INSCHRIJVEN