Een paar kilo lichter na een jaar lang melatonine?

by Holistik 22.06.2017

Als je nu begint met het slikken van melatonine dan ben je volgend jaar zomer een paar kilo lichter. Dat denken althans Deense wetenschappers die een onderzoek deden onder 81 vrouwen. Waar zij achter kwamen? Je leest het hier.

Een paar kilo lichter door een jaar lang slikken

Je moet geen haast hebben, maar als je geleidelijk een paar kilo kwijt wilt raken dan kan melatonine je daarbij helpen. Althans, dat denken Deense wetenschappers van het Aarhus University Hospital. Zij deden een onderzoek onder 81 vrouwen. Na een jaar melatonine slikken (elke avond een lage dosering van 1 – 3 milligram) waren de proefpersonen gemiddeld 5% van hun lichaamsvet verloren. Hoe dit kan? Daar zijn de wetenschappers nog niet helemaal over uit. Ze vermoeden dat melatonine de receptoren in een vetcel minder actief maakt. Dit heeft tot gevolg dat de betreffende vetcel minder snel groeit en je vetmassa afneemt.

Nooit meer iets missen van Holistik? Vergeet dan niet onze Facebook-pagina te liken en je in te schrijven voor onze Newsletter

Zorgvuldig mee om gaan

Voordat je nu naar de drogist rent, is het belangrijk dat je je realiseert dat melatonine een hormoon is. Het wordt ‘s nachts afgescheiden door de pijnappelklier. Dit is een klein kliertje ter grootte van een gedroogde erwt. Hij zit in je hoofd, ter hoogte van je ogen. Hoe ouder je wordt, hoe minder goed de pijnappelklier werkt en hoe minder melatonine er wordt aangemaakt. De melatonine die je kunt kopen bij de drogist is goed onderzocht en veilig bevonden, maar het blijven pilletjes waar je zorgvuldig mee om moet gaan. Houd je dan ook aan de aanbevolen dosering van 0,5 tot 3 mg een uur voor het slapen gaan. Raadpleeg bij twijfel altijd je huisarts, en doe dat sowieso als je diabetes hebt of hormonale problemen. Van nature zit melatonine overigens ook in voeding als bananen, rijst en kersen. Maar om 3 mg binnen te krijgen, zou je zo’n 672 bananen moeten eten. Dus dat is niet echt een optie.

Slaap

Dat je door het slikken van melatonine iets af kunt vallen, is met name een bijeffect. Het wordt vooral gebruikt door mensen die last hebben van slapeloosheid. Uit een groot onderzoek blijkt dat je door het slikken van max. 3 mg voor het slapen gaan gemiddeld 4 minuten sneller in slaap valt en 13 minuten langer doorslaapt. Daarnaast slaap je ook wat dieper.

Nooit meer iets missen van Holistik? Vergeet dan niet onze Facebook-pagina te liken en je in te schrijven voor onze Newsletter

Tekst: Esther van der Veer

Bronnen: Clin endoctrinol, natuurdiëtisten.nl, ergogenics.org

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen!
INSCHRIJVEN