Je lijf weer in balans brengen na de kerst? Neem een leverpakking

by Evelyn van Hasselt 27.12.2017

Er is geen chemische fabriek op deze planeet zo ingenieus als je eigen lever. Dit orgaan is 24/7 in de weer met het filteren van bloed, het elimineren van giftige stoffen en het opruimen van afvalstoffen. Je lever hierbij een handje helpen? Probeer dan eens een leverpakking. Vooral als je tijdens de kerst teveel hebt gegeten en gedronken.

Weer in balans komen? Neem een leverpakking

Op je huid na is je lever het grootste orgaan in je lijf. Je lever weegt tussen de 1,4 en 1,8 kilo en ligt direct onder je middenrif, vlak boven je buikholte. Je lever bestaat uit een grotere rechterkwab en een kleinere linkerkwab. In deze twee kwabben spelen zich honderden verschillende processen af. Om het niet al te ingewikkeld te maken, houden we het bij 4 hoofdtaken:

1) Leverstofwisseling
2) De aanmaak van gal
3) Opslag
4) Ontgiften en reinigen

Leverstofwisseling

Leverstofwisseling betekent niets anders dan dat je lever aangevoerde bouwstenen omzet in lichaamseigen stoffen. Zo kan je lever uit aminozuren nieuwe eiwitten maken (eiwitstofwisseling). Sterker nog: je lever is de belangrijkste producent van eiwitten in je lichaam. Daarnaast is je lever toegerust om verzadigde vetzuren om te zetten in onverzadigde vetzuren (vetstofwisseling). Ook suiker kan door je lever worden omgezet. Zodra er sprake is van een suikeroverschot zet je lever suiker om in glycogeen. Op het moment dat je extra energie nodig hebt (bijvoorbeeld als je gaat sporten) zet je lever glycogeen weer om in suikers (koolhydraatstofwisseling).

Opslag

Behalve glycogeen kunnen ook andere (brand)stoffen (tijdelijk) opgeslagen worden in je lever. Je lever laat ze vervolgens los als je lichaam ze nodig heeft. Denk hierbij aan vetten en aminozuren maar ook aan vitamines en mineralen.

De aanmaak van gal

In je lever wordt gal aangemaakt. Dit stofje wordt vervolgens opgeslagen in je galblaas. Als je iets vets eet, dan trekt je galblaas samen om zo gal in je dunne darm los te laten. De galvloeistof zorgt in de dunne darm voor een goede afbraak van de vetten.

Ontgiften en reinigen

Ontgiften is misschien wel de belangrijkste functie van je lever. Gedurende een mensenleven kun je namelijk heel wat schadelijke stoffen binnen krijgen. Denk bijvoorbeeld aan alcohol en het gebruik van medicijnen. Schadelijke stoffen komen echter niet alleen van buitenaf, je lichaam produceert ze ook zelf. Een voorbeeld hiervan is melkzuur, een stofje dat ontstaat bij verbranding in de spieren. Je lever kan afvalstoffen onschadelijk maken of omzetten tot stoffen die in het lichaam kunnen worden hergebruikt. Ook kunnen afvalstoffen via je lever en je galblaas direct naar je darmen worden afgevoerd. Dit gebeurt bijvoorbeeld met cholesterol.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je met de knop hieronder in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Preventie

Al sinds Lao-tzu (600 voor Christus) is de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) gebaseerd op preventie. Wanneer de energie van je lever stagneert, voel je je moe, stug en depressief. Gelukkig kent de TCG allerlei manieren om je leverenergie te ondersteunen. Een methode die wat extra aandacht verdient, is het nemen van een leverpakking. Een leverpakking bestaat uit een papje van water en groene klei. Groene klei is 100% natuurlijk en bevat allerlei mineralen zoals calcium, magnesium en natrium. Zelf voeg ik altijd een paar druppels essentiële rozemarijn olie aan het mengsel toe. Verdeel dit mengsel over een katoenen doek en leg het op je lever (rechts bovenin je buik, direct onder je middenrif). Daaroverheen plaats je een handdoek. Om het ontgiftingsproces te stimuleren kun je een warme kruik op de handdoek leggen. Dek jezelf toe met een warme plaid en probeer je gedurende 30 minuten te ontspannen terwijl je lever aan het ontgiften is. Dit kan een vieze smaak in je mond geven, maar ook een diepe ontspanning en een gewelddadig gevoel in je buik. Na de leverpakking is het verstandig om veel te drinken. Gemberthee is een aanrader. Het beste tijdstip van de dag om te genieten van een leverpakking? Tussen 13.00 uur en 15.00 uur. Volgens de Chinese orgaanklok is je lever dan namelijk op z’n zwakst en is dit het beste moment van de dag om ‘m een handje te helpen.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je met de knop hieronder in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen!
INSCHRIJVEN
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's!
INSCHRIJVEN
NIEUWSBRIEF
Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen!
INSCHRIJVEN