Valentine Berning deed het: trouwen voor een periode van 40 jaar

by Karlijn Visser 15.06.2017

Valentine Berning is naast actrice en filmmaker founder van Dimension TV: een online platform voor de bewuste televisiekijker die op zoek is naar inhoud en zelfontwikkeling. Onlangs stapte ze op een bijzondere manier in het huwelijksbootje: niet om een leven lang trouw te beloven, maar om voor de komende 40 jaar een commitment met haar geliefde aan te gaan. Hoe ze dat ziet lees je hier. 

Valentine Berning deed het: trouwen voor 40 jaar

huwelijk, valentine berning

Wat betekent het huwelijk voor jou?

Valentine: Doordat onze liefde is gaan groeien en bloeien kwam er een punt dat ik het gevoel had dat ik een liefdesfeest wilde organiseren. Puur ter verdieping van onze liefde. Niet zozeer het traditionele trouwen. Maar de liefde uitspreken ten aanzien van je geliefde ten overstaan van al je andere geliefdes zoals familie en vrienden. Voor ons is het een diepe commitment in de liefde voor de toekomst. Let’s celebrate love, celebrate life!

Waarin was jullie bruiloft anders?

Valentine: Wij trouwen voor de komende 40 jaar omdat we geloven dat een commitment nog krachtiger wordt als je er een context omheen creëert. Wij geloven niet in het traditionele trouwen, in de zin van “Tot de dood ons scheidt”. We vinden het leuk om onze eigen draai aan het huwelijk te geven en het helemaal te creëren zoals wij dat willen. Daarnaast zie ik het huwelijk of trouwen ook als een diepe commitment naar jezelf waarbij je ook trouwt – of compleet bent – met jezelf. Door dit te verklaren wordt het nog krachtiger. We zijn ook beiden van mening dat de ander een mooie aanvulling is op ons leven, maar niet dat we elkaar nodig hebben om compleet te zijn.

Wat was er spiritueel aan jullie trouwdag?

Valentine: Ik hou van de nodige spiritualiteit en bewustwording, maar wel met beide benen op de grond. Wij hebben ons liefdesfeest ingericht zoals wij dat willen. Bij de ceremonie hebben we geen onderscheid in vrienden gemaakt, iedereen van onze vrienden en familie was welkom. We zagen dat als HET moment en daar mag iedereen deelgenoot van zijn. We trouwden overigens officieel volgens het wetboek op een dinsdagochtend in een klein gezelschap, maar ons liefdesfeest voelde eigenlijk als de echte trouwdag. Verder zien we onze trouwdag ook vooral als een feest waarbij we de liefde delen met al onze vrienden en familie. Het is ontzettend bijzonder en naar mijn idee ook spiritueel om dit te geven aan je vrienden en familie. En daar zit de nodige creativiteit, interactiviteit, stilte, bezinning en verrassingen in, erg leuk!

Is de ouderwetse betekenis van het huwelijk aan het veranderen?

Valentine: Jazeker! Steeds minder mensen gaan trouwen lijkt het wel. In ieder geval om mij heen. Ik denk dat de meeste mensen niet meer geloven in het traditionele huwelijk. Maar ik geloof wel dat ieder mens de liefde wil vieren, met je lief en met elkaar. Dus je kunt het huwelijk ook een andere betekenis geven :-).

Wanneer adviseer je een koppel om te gaan trouwen op jullie manier?

Valentine: Ik denk dat ieder mag trouwen op de manier waarop diegene wil trouwen. Maar wat heel belangrijk is, is dat diegene zichzelf als de bron van zijn eigen bestaan ziet. En niet de ander. Wij zijn tot de conclusie gekomen dat het niet werkt om de ander verantwoordelijk te maken voor jouw geluk. Dat ben je zelf en de ander kan mee wandelen op jouw pad. Dat is een keuze in de liefde.

Heb je nog een tip om je huwelijk onvergetelijk te maken?

Valentine: Deze tip gaf ik tegelijkertijd ook aan mezelf: je hebt een jaar naar het huwelijk toe geleefd en laat het dan daarin vooral los op de dag zelf. Het hoeft niet perfect te zijn. Geniet met volle teugen, ben in het moment, in de liefde, met elkaar, stel je open en laat die liefde ook echt binnenkomen. En laat dingen ontstaan.

 

  • Vond je dit een leuk artikel? Deel het via:

You may also like

NIEUWSBRIEF
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story. We houden je op de hoogte!
INSCHRIJVEN