Dit is hoe Karlijn omgaat met haar hooggevoeligheid – inclusief test of jij het ook bent

by Karlijn Visser 08.04.2018

Een plotselinge sirene, teveel Whatsappjes, grote groepen mensen of fel licht. Het zijn wat voorbeelden waar je als hooggevoelig persoon heftig op kunt reageren. Je systeem is dan simpelweg overprikkeld en dat kan zich op verschillende manieren uiten. Maar liefst 1 op de 5 mensen is met deze bijzondere eigenschap geboren. Voor iemand die niet hooggevoelig is, kan een HSP (highly sensitive person) overkomen als een aansteller. En dat is niet terecht. De afgelopen jaren is er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar hooggevoeligheid. Hieruit blijkt dat de verwerking van prikkels in de hersenen bij hooggevoelige mensen daadwerkelijk anders verloopt. Ze worden intenser beleefd. En dat is iets dat steeds meer huisartsen, psychiaters en psychologen gaan inzien…

Dit is hoe Karlijn omgaat met haar hooggevoeligheid – inclusief test of jij het ook bent

Herken je je in bovenstaande en wil je weten of jij ook een hoogsensitief persoon bent? Doen dan hier de test. Zelf ervaar ik al van jongs af aan dat ik soms wat heftiger reageer op situaties dan gemiddeld. Ik pik snel gevoelens van mensen in mijn omgeving op (die kunnen zelfs al via email contact bij me binnenkomen), krijg regelmatig een hartverzakking bij het horen van een hard geluid (tot grote verbazing van mijn vriend die met al zijn goede bedoelingen met horten en stoten de geluidskabel probeert aan te sluiten voor het kijken van een film) of ik wil ineens – lees NU! – naar huis als ik op een feestje ben. En dat terwijl degene met wie ik daar ben het net gezellig begint te vinden… In de natuur fleur ik op, ik ben dol op eten maken voor dierbaren en ik verheug me op een date met een goede vriendin waar ik oprecht en in alle rust mee kan connecten. Zodra ik creatief bezig ben of me over de ups and downs van het leven kan verwonderen ben ik op mijn best.

Elaine Aron breekt onderwerp open

Door als tiener het boek van psychologe Elaine Aron te lezen over Hoog Sensitieve Personen vielen er een hoop puzzelstukjes op hun plek. Ik veroordeelde mezelf minder en kan beter begrijpen wat ik nodig heb om goed te functioneren. Toen we twee weken geleden Holistiks Spring Awakening Breakfast organiseerden ging het alsnog goed mis. Intens moe en leeggezogen was ik daarna. Niet een paar uur, maar een paar dagen bleef dit hangen. Terugkijkend op de dag van het event ben ik te ver bij mezelf vandaan gegaan. Hoe? Doordat er teveel prikkels op me af kwamen en ik daar totaal door overvallen werd. Ik was gastvrouw, event organisator en moderator tegelijk. Mix die ingrediënten met mijn perfectionisme en je hebt een Karlijn die zich het liefst vier dagen opsluit en anytime in huilen kan uitbarsten – en dat ook zeker weten doet.

Tips tegen leeggezogen gevoel

werkboek hooggevoeligheid, carolina bontOmdat ik me zo belabberd voelde en op zoek was naar antwoorden die dit leeg gezogen gevoel verklaarden, keek ik afgelopen weekend Sensistive – The untold Story op Gaia.com. In deze documentaire over hooggevoeligheid werd Elaine Aron als hoofdpersoon geïnterviewd en gaf zij haar visie aan de hand van voorbeelden uit de praktijk. Het was allemaal zo herkenbaar dat de tranen over mijn wangen stroomden. Eindelijk (weer) een verklaring voor mijn ongemakkelijke gevoelens. Mijn zoektocht ging verder. Ik stuitte op het nieuwe werkboek van coach Carolina Bont: Hooggevoeligheid & Mindfulness. Carolina is zelf hooggevoelig en weet als geen ander hoe uitdagend het is om innerlijke balans te vinden in de hectiek van alledag. Haar boek heeft mij geholpen om meer te kijken naar de positieve kanten van mijn verhoogde sensitiviteit. En door een aantal concrete mindfulness oefeningen stopt het continue gebabbel in je hoofd. Ook focust Carolina zich op hoe je energetische bescherming effectief inzet en je belastende emoties los kunt laten. Heerlijk! De energie-uitwisselingen met je omgeving worden duidelijker, waardoor er meer ruimte voor jezelf ontstaat. Waar ik baat bij had waren de aardende oefeningen. Want op momenten dat ik overprikkeld raak, heb ik het idee alles behalve geaard te zijn. Ik zweef ergens in mijn bovenste chakra zeg maar. Zo visualiseer ik as we speak regelmatig een wit licht dat zich verbindt door mij heen met de zon en de aarde. Ik wens je veel succes, moed en verwondering toe bij het ontdekken van jouw eigen gevoeligheid, en hoe hier mee om te gaan zodat je altijd de meest stralende versie van jezelf mag zijn. Wellicht dat je ook iets herkent in het artikel dat we eerder schreven over ‘Ben jij een oude ziel? – dit zijn de 5 kenmerken’. Daar zag ik zelf een aantal overeenkomsten in :-).  

Carolina Bont, Werkboek hooggevoeligheid & mindfulness, €20 via Bol.com. Benieuwd wat blogger Cynthia Schultz van het boek vond? Lees hier haar recensie. 

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je met de knop hieronder in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Credits beeld Karlijn: Naoise Culhane

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen!
INSCHRIJVEN
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's!
INSCHRIJVEN
NIEUWSBRIEF
Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen!
INSCHRIJVEN