Subtiel maar effectief: dít is hoe geuren je emoties beïnvloeden

by Evelyn van Hasselt 18.06.2017

Je reukzin is je meest primaire zintuig dat rechtstreeks is verbonden met je hersenen. Concreet betekent dit dat je geuren kunt inzetten om je fysiek en mentaal beter te voelen. Hoe je dat thuis kunt doen lees je hier.

Wow: dit is hoe geuren je psyche beïnvloeden

Soms bewust, meestal onbewust voorziet je neus je de hele dag door ‘geurinformatie’. Deze informatie wordt opgeslagen in het limbische gedeelte van je hersenen. Dit is één van de oudste gebieden van je brein dat al ontwikkeld was bij onze primitieve voorouders. Nog vóór de spraakontwikkeling en vóór de ontwikkeling van gereedschappen en werktuigen. Dit maakt je reukzin tot je meest primaire zintuig dat rechtstreeks is verbonden met je hersenen. Concreet betekent dit dat je geuren thuis kunt inzetten om je fysiek en mentaal beter te voelen. Bijvoorbeeld door het plaatsen van geurdiffusers (in de zomer) of het branden van geurkaarsen (in de winter) op basis van essentiële oliën.

Synthetisch versus etherisch

Maar let op: de ene geur is de andere niet. Er bestaat een groot verschil tussen synthetische en natuurlijke geuren. Synthetische geuren worden in een fabriek ontwikkeld en bootsen natuurlijke geuren na. Ze zijn bedoeld om een ruimte lekker te laten ruiken, maar hebben verder geen effect op je lichaam en geest. Natuurlijke geuren bevatten essentiële oliën. Dit zijn de geurige bestanddelen van geneeskrachtige planten, kruiden, bloemen, vruchten en zaden. Planten produceren deze bestanddelen als feromonen (signaalmoleculen) om bepaalde insecten aan te trekken (of juist af te stoten). De hoeveelheid essentiële olie die een plant produceert verschilt. Zo heb je voor één liter essentiële lavendelolie 150 (!) kilo bloeiende lavendeltoppen nodig. In tegenstelling tot synthetische diffusers en geurkaarsen zijn de natuurlijke varianten wél heilzaam voor je lichaam en geest. Maar hoe werkt dat dan precies?

Zenuwbanen

Zodra etherische oliën aan de lucht worden blootgesteld worden ze in damp omgezet. In deze vorm adem je ze via je neus in. De binnenkant van je neus is altijd vochtig en deeltjes van de aromatische damp lossen hier in op. Je neus kan tienduizend verschillende geuren herkennen. De plaats in de hersenen waar alle geuren worden geregistreerd is met zenuwbanen verbonden met de hypothalamus en autonome zenuwstelstel. Dit maakt dat geuren (in)direct zijn betrokken bij allerlei processen in je lijf. Van de productie van hormonen en je stofwisseling tot de snelheid van je hartslag, je ademhaling, darmperistaltiek, je lichaamstemperatuur en honger. Zo maakt het ruiken van goed voedsel je hongerig, maken nare geuren je misselijk en doen andere geuren seksuele gevoelens opkomen.

Op ontdekkingstocht

geuren emotiesMaar welke geuren passen dan bij welke plek in huis? In de slaapkamer zijn twee dingen belangrijk. Het is een liefdesnest én een plek om te ontspannen. Om de liefde extra te laten stromen zijn jasmijn, sandelhout en ylang yang een goede keuze. Lavendel bevordert een goede nachtrust vanwege haar rustgevende eigenschappen. Sinaasappel en mandarijn zijn geschikte geuren voor in de woonkamer omdat ze ontkrampend werken en je een positief gevoel bezorgen. In je werkkamer helpt patchoeli je bij het verbeteren van je concentratie. Kijk alleen uit dat je niet overdrijft met allerlei verschillende geuren in huis. Less is more. Zodra we ons niet echt bewust zijn van geur, gaan we op gevoelsniveau functioneren. We gaan ons anders gedragen. Vrijer. Wanneer we een geur heel sterk ruiken, zijn we het ons bewust. Voor in huis is dat eigenlijk een stap te ver. Zet geuren liever subtiel in. Een diffuser werkt daarvoor het beste. Een merk waar wij dol is zijn, is We love the Planet. Hun diffusers ruiken niet alleen heerlijk, de fabriek waar ze gemaakt worden is eco-friendly en 100% zelfvoorzienend. Alle energie die de fabriek nodig heeft wordt opgewekt uit water- en zonne-energie, waardoor de fabriek niet verbonden is met het elektriciteitsnet of de openbare watervoorziening. Zo kan het dus ook :-).

Nooit meer iets missen van Holistik? Vergeet dan niet onze Facebook-pagina te liken en je in te schrijven voor onze Newsletter

Bron: Gielen Aroma

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen!
INSCHRIJVEN