De impact van afscheid nemen en loslaten op je lijf

by Arno Roelofs 08.06.2016

Arno Roelofs is één van de beste acupuncturisten van Nederland. Door bijna 30 jaar ervaring heeft hij een schat aan kennis en ervaring. Voor Holistik schrijft Arno eens per maand over acupunctuur en traditionele Chinese geneeskunde. Dit is zijn derde blog over afscheid, loslaten én het element metaal.

De impact van afscheid en loslaten op je lijf

Je leven is een aaneenschakeling van transformaties. Je wordt geboren, je groeit op, ontwikkelt, alles verandert, niets blijft hetzelfde. Je blijft in beweging en bent onderhevig aan de constante cyclus van transformatie. Uitgerekend deze transformatiecyclus wordt in de traditionele Chinese geneeskunde toegeschreven aan het meest solide element van de 5 elementen: het metaal.

Longen, huid en dikke darm

Bij het metaal element behoren 2 organen: de Longen en de Dikke darm. Onder de Longenergie valt ook de huid. Het metaal element is tegengesteld aan het houtelement. Hout geeft je veerkracht. Metaal zorgt ervoor dat de expansie van het hout niet uit de hand loopt. Het houtelement stelt onze natuur voor, terwijl metaal de cultuur voorstelt. Hout kunnen we door metalen instrumenten omvormen tot kunstwerken. Daarmee cultiveren we onze natuur. Cultiveren betekent omvormen of transformeren. Daarbij moeten we onderscheid gaan maken tussen de oude en de nieuwe vorm. Belangrijk is om van de oude vorm afscheid te nemen. Als tot de herfst behorend is metaal het element dat met dit afscheid en met de bijbehorende rouw te maken heeft. Rouw betekent namelijk loslaten van het oude en het nieuwe verwelkomen. Dit is wat de Dikke darm en de Long beiden doen. De Dikke darm neemt afscheidt van de afvalstoffen van het lichaam. De Long verwelkomt de nieuwe pure energie van het lichaam in de vorm van zuurstof.

Afscheid en loslaten

Psychologisch spelen de Long/huid en de Dikke darm dan ook een belangrijke rol bij de overgang van een oude naar een nieuwe fase en het bijbehorende afscheid of rouw. Verstoring in dit proces geeft problemen van deze twee organen en hun bijbehorend gebied. Huidklachten (tot de long behorend) zien we vaak wanneer er onverwerkt verdriet is, of na verlies van een relatie of dierbare. Bij een grote verandering in je leven. De klachten kunnen eczeem zijn, ontstekingen maar ook roodheid, jeuk en droogte van de huid. Vasthouden aan oude patronen kan obstipatie geven. We weten allemaal dat verandering van ritme obstipatie geeft, ook dit heeft weer te maken met transformatie; de overgang naar een andere situatie. Mensen met een teveel aan controle zijn daar vooral gevoelig voor, zij kunnen zich moeilijk overgeven of loslaten. De sinussen (voor- en bijholten in het gezicht) behoren tot de Dikke darm. Ook zij zijn een uitscheidingsorgaan. In tijden van rouw spelen de sinussen dan ook vaak op. Je wordt letterlijk snotterig; verdriet zet zich om in snot.

Loslaten

We zien dus dat een goed functionerend metaal element ons zuivert en daarmee ruimte geeft voor nieuwe energie. We moeten ons eerst leeg maken voordat we ons open kunnen stellen voor nieuwe zuivere energie, de Prana of Chi om ons heen. Dit is wat de longen ook doen. De uitademing zorgt ervoor dat onze longen leeg zijn, zodat de leegte zich weer kan vullen bij de inademing. Dit is analoog aan onze manier van geestelijk energie opnemen. Je moet eerst rust vinden en je geest leeg maken alvorens nieuwe energie op te doen. Dat is de reden dat bij veel meditatievormen de nadruk bij “het hoofd leegmaken” ligt. Door ons denken tot rust te brengen is er weer plek voor zuivere Chi of energie. Een goede ademhaling en een ritmisch leven zorgen voor een optimaal functioneren van de Long en de Dikke darm. Hiermee houden we onze energie zo zuiver mogelijk en kweken we een goede gezondheid. Metaal zorgt daarmee voor een heldere geest in een zuiver lichaam.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen!
INSCHRIJVEN