Acupunctuur: ben jij een vuurvrouw of een watervrouw?

by Arno Roelofs 13.04.2016

Mogen we je voorstellen aan Arno Roelofs? Eén van de beste acupuncturisten van Nederland als je het ons vraagt. Door bijna 30 jaar ervaring heeft Arno een schat aan kennis en ervaring. Voor Holistik schrijft hij eens per maand over acupunctuur en vrouwenkwesties. Dit is zijn eerste blog.

Acupunctuur: ben jij een vuurvrouw of een watervrouw?

‘In onze moderne maatschappij vergeet je wel eens dat je eigenlijk één brok natuur bent. Zoals de natuur door de elementen bepaald wordt, zo wordt jouw lichaam dat ook. Volgens de Acupunctuur volgt de natuur de 5 elementen: Water-Hout-Vuur-Aarde en Metaal. Deze cyclus zie je overal terug. In de dag, in de seizoenen, maar óók in je lichaam. De cyclus wordt bepaald door de hoeveelheid Yin en Yang. Yang is je activiteits-energie en Yin je rust-energie. Ben je aan het joggen of zit je druk achter je laptop? Dan ben je meer Yang. Als je een boek op de bank ligt te lezen, dan ben je meer Yin.

Acupunctuur: Yin en Yang

Het element dat het meest Yang is, is als Vuur en het meest Yin als Water. Het oplaaiende Vuur is onze activiteit en het vlakke Water onze rust. Deze twee, die onze lichaamsenergie of “Chi” bepalen vormen een constante cyclus. Deze bestaat uit een opgaande Yang met een neergaande Yin. Deze richting komt overeen met de elementen Vuur en Water. Vuur is stijgend. We weten dat hitte altijd naar boven stijgt en dat is de reden dat Yang eerder boven in het lichaam zit. Het hete hoofd als we actief zijn is daar een gevolg van. Water is zwaar en stroomt naar beneden en heeft dus net als Yin een dalende tendens. Het is het vocht dat we soms rond de enkels voelen als we lang gestaan hebben. Alles wordt bepaald door dit bekende koppel. De dag bestaat uit een Yang deel waarin de zon naar haar zenit stijgt, om vervolgens weer te dalen en onder te gaan onder horizon, waardoor het donker wordt. Deze cyclus van licht en donker staat symbool voor de afwisseling van Yin en Yang. Deze cyclus zie je ook terug in je lichaam. De afwisseling van Yin en Yang is daarom belangrijk voor je gezondheid. Ziekte is vaak een teveel van het één en een te weinig van het ander. Gezondheid is de bekwaamheid van het lichaam om weer balans te brengen.

De Vuurvrouw

De Vuur vrouw heeft een teveel aan Yang; is rusteloos en zit in haar hoofd. Omdat Yang een vuur-kwaliteit heeft laat het een stijgende tendens zien. De voeten en het onderlichaam kunnen daarentegen koud zijn omdat de energie zich naar boven heeft getrokken. Lichamelijke klachten die gepaard gaan met een teveel aan Yang zijn slecht of onrustig slapen en hyperventilatie omdat je ademhaling hoog zit. Specifieke vrouwen klachten zijn te vroege menstruatie, overmatig afscheiding, opvliegers, en snel en veel transpireren. Alles in het lichaam duidt op een verhoogde activiteit wat zich psychisch uit in onrust en lichamelijk in hitte. Hitte kan zich ook uiten door roodheid en jeuk van de huid.

De Watervrouw

De Water-vrouw heeft een teveel aan yin en is eerder moe, kan niet lang staan, heeft meer behoefte aan slaap en voelt zich vaak zwaar. Hier zien we juist een tegengestelde tendens, de dalende richting van water. Specifieke vrouwen klachten zijn het uitblijven van de menstruatie, droogte van de huid en vagina, wat ook pijn bij het vrijen kan geven, haar libido is vaak laag, net als haar vruchtbaarheid. De Yin speelt een belangrijke rol bij vruchtbaarheid van de vrouw.

De Acupunctuur zorgt ervoor dat door het plaatsen van enkele dunne naaldjes dit evenwicht zich kan herstellen, waardoor een teveel aan hitte als het ware gekoeld wordt en een te weinig aan Yin weer opgebouwd wordt. In mijn volgende blog zal ik het hebben over de drie andere elementen Hout, Aarde en Metaal.

Meer weten over Arno en zijn praktijk? Klik dan hier.

  • Vond je dit een leuk artikel? Deel het via:

You may also like

NIEUWSBRIEF
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story. We houden je op de hoogte!
INSCHRIJVEN