3 holistische tips om fit de winter door te komen

by Evelyn van Hasselt 03.12.2017

Hoe dieper je de winter in duikt, hoe zwaarder je weerstand het krijgt te verduren. Met alle gevolgen van dien. Want als je immuunsysteem verzwakt ben je vatbaarder voor winterse kwaaltjes als griep en verkoudheid. Gelukkig heb je meer invloed op je weerstand dan je denkt. Met deze 3 holistische tips blijf je fit nu de dagen korter worden en de temperaturen dalen.

3 tips om fit de winter door te komen

Je weerstand is een complex systeem dat er voor zorgt dat ziekteverwekkers buiten de deur blijven. Is je weerstand optimaal, dan worden indringers effectief bestreden. Maar is je afweersysteem verzwakt, dan krijgen bacteriën en virussen de kans zich in razend tempo te vermenigvuldigen. Met alle (ziekmakende) gevolgen van dien. Het is dus van belang om je weerstand in topvorm te houden. Zeker nu de winter in aantocht is. Maar hoe doe je dat dan? Volgens de ayurveda is het element vuur de beste remedie tegen de kwaliteiten koud, nat, zwaar en bewolkt die in de winter de boventoon voeren. Concreet betekent dit dat je er verstandig aan doet om de komende maanden wat extra licht én warmte toe te voegen aan je leven. Deze 3 tips helpen je op weg.

1) Zoek het licht op

Volgens de ayurveda is de winter dé tijd van het jaar om je terug te trekken uit de waan van de dag. Binnen de traditionele Chinese geneeskunde noemt men dit ‘in yin gaan’. Het lijkt op vakantie, alleen plan je een yinfase niet, je geeft je eraan over. Het is een periode van loslaten, achterstallig onderhoud plegen en herstellen. Maar het betekent niet dat je de deur niet meer uit komt. Door een tekort aan daglicht kunnen allerlei lichamelijke processen ontregeld raken, waaronder je slaap-waak ritme. En als íets je weerstand ondermijnt dan is het wel een verstoord slaappatroon. Ga dus vooral naar buiten, óók op een bewolkte dag. Bij bewolking is de sterkte van de zon namelijk nog altijd 1.000 lux (lux is een maat voor de verlichtingssterkte). Ter vergelijking: een normaal verlicht kantoor moet het doen met ongeveer 500 lux, in woonhuizen ligt de sterkte vaak rond de 200 lux. Naar buiten gaan met slecht weer zorgt dus altijd voor meer licht dan binnen zitten. Als er sneeuw ligt loont het extra om naar buiten te gaan omdat het daglicht dan wordt gereflecteerd. Ook schaatsen of varen is goed in de winter, omdat ook ijs en water licht reflecteren.

2) Ga naar de sauna

In de winter doe je er goed aan om niet alleen licht, maar ook warmte op te zoeken. Plan dus vooral een saunabezoek. Een gemiddelde sessie in de sauna duurt nog geen 20 minuten, maar réken maar dat er van alles gebeurt in je lijf. Zodra je lichaamstemperatuur stijgt naar 39 graden worden er allerlei wonderlijke processen in gang gezet. Finse onderzoekers van de universiteit van Turku ontdekten dat mensen die twee keer per week naar de sauna gaan, na een maand 30 procent minder last van verkoudheid hebben dan mensen die nooit een sauna bezoeken. Uit een onderzoek van de universiteitskliniek Charité in Berlijn blijkt dat de sauna je immuunsysteem verbetert. Je lichaamstemperatuur wordt door de warmte hoger, waardoor kunstmatig koorts optreedt. Hierdoor worden er extra afweerstoffen aangemaakt om ziekteverwekkers af te kunnen breken.

3) Pas je voeding aan

vitaminfoodNu het buiten steeds kouder wordt, is het slim om je voeding aan te passen. Bezien vanuit de ayurveda is de allerbelangrijkste aanpassing koud voedsel vervangen door warm voedsel. Een bak koude yoghurt is in de winter echt een no go. Wat je beter kunt doen is de oven aanzetten en iets warms bakken. Vegan breakfast muffins bijvoorbeeld. Maar dan wél graag met extra vitamines en mineralen die je weerstand ondersteunen. Je voegt ze in een handomdraai toe met een paar schepjes Vitaminfood. Dit poeder is verkrijgbaar in 4 verschillende smaken: chocolade, vanille, aardbei en banaan. Bij het samenstellen van Vitaminfood zijn de oprichters Funda Ikanovic en haar man Bakir niet over één nacht ijs gegaan. Samen met gecertificeerde voedingsdeskundigen hebben ze maanden gewerkt aan precies de juiste samenstelling. Elk schepje Vitaminfood bevat een mix van maar liefst 27 vitamines en mineralen waaronder magnesium, ijzer, calcium en vitamine A, vitamine B12, vitamine C, vitamine D en zélfs vitamine K (een niet zo bekende maar razend belangrijke vitamine met verjongende eigenschappen). Ook zitten er meervoudig onverzadigde vetzuren en superfoods in zoals libido verhogend macapoeder.

Recept voor vegan breakfast muffins (12 stuks)

vitaminfoodOven voorverwarmen op 175 graden

Alle droge ingrediënten in een kom goed mixen
-140 gr glutenvrije cakemix
-1 tl bakpoeder
-1/4 tl zout
-45 gr kokosbloesemsuiker
-1 tot 2 volle scoops (naar smaak) Vitaminfood Chocolate

Voeg hier al roerend aan toe:
-175 ml plantaardig melk
-80 gr zonnebloemolie

Verspreid het beslag over de muffincups en bak de breakfast muffins gedurende 15 minuten.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je met de knop hieronder in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen!
INSCHRIJVEN